Afbeelding
Esbeek heeft al jaren last van blauwalg

Dit jaar groeien er volop planten, dat bied kansen

Plan van aanpak Esbeek

11 juni 2021 in Visstandsbeheer

Hier even een korte uitleg.

Nitraten en fosfaten zijn primaire voedingsstoffen voor plantaardige organismen.

Dat wil dus zeggen voor alle waterplanten in de vijver, maar ook voor de algen.

Nitraten en fosfaten komen op diverse manieren in het vijvermilieu terecht. De grootste hoeveelheden komen vrij bij de afbraak van organische bestanddelen (plantenresten, bladeren) door micro-organismen, maar ook rechtstreeks door visvoer en ontlasting van vissen en vogels.

Alle stoffen waaruit het blad is opgebouwd (de biomassa), komen bij dit proces weer vrij in het water als we de planten gewoon af laten sterven.
Naast vele sporenelementen en mineralen zijn dat stikstofverbindingen (nitraten) fosfaten en koolstoffen (CO2).

In een goed functionerend milieu, met voldoende plantengroei, vormen deze terugkerende voedingsstoffen geen probleem.
De waterplanten nemen de voeding op en zetten die om in bladgroen. Wanneer echter de hoeveelheid voedingsstoffen zodanig toeneemt dat de aanwezige waterplanten niet meer alles kunnen opnemen, ontstaat er een probleem. Voedingsoverschot betekend automatisch alggroei of blauwalg.

Hoe groot of hoe klein de vijver ook is, er zal regelmatig onderhoud moeten plaatsvinden.
Het belangrijkste onderhoud wat gedaan kan worden is gedurende het jaar de planten in te korten en de plantenresten te verwijderen.

Stijgende concentraties van nitraten en fosfaten zijn voor het vijvermilieu een probleem, en altijd de oorzaak van alggroei.
Er is eigenlijk maar één goede remedie tegen en dat is het aanbrengen van veel meer groeiende waterplanten. Die situatie is nu ontstaan, een paar jaar na het inzetten van coccolietenkrijt is de bodem nu zo gezond dat er planten kunnen groeien, natuurlijk is het ook een visvijver en moeten we dit in goede banen leiden zodat er ook nog gevist kan worden.

Daarbij moet de vijver als de planten groeien “geoogst” worden, een actie die door Waterschap de Dommel ook wordt aanbevolen.

Aanstaande maandag gaan we dat voor de eerste keer doen.

Heb je zin en tijd, kom dan maandagmorgen (14-6-2021) om 9 uur naar de Leemputten en neem als je die hebt, een hark mee.

Zie hieronder de enorme plantenmassa die er op het ogenblik groeit op de eerste vijver.