Historie nachtvissen
22-9-2024
Nachtvissen op Ruischvoorn wateren.
Onder andere in de post over de Noorderplas en de post van gisterenop Facebook over de sterfte van 2 grote karpers waren er vragen over het nachtvissen.
Een toelichting op het hoe en waarom de regels over het nachtvissen bij de Ruischvoorn zijn ontstaan.
Het zal zo ongeveer in het jaar 2000 zijn geweest dat er 4 karpervissers contact hebben gelegd met het toenmalige Bestuur van KEHV de Ruischvoorn.
Rob Trommelen, Frank van Dal, Leon de Nijs en ondergetekende vonden dat de belangen van de karpervissers niet werden vertegenwoordigd binnen de Ruischvoorn.
De karperbestanden liepen terug en er was een duidelijke behoefte aan een verruiming van de regels voor het nachtvissen.
De karperafdeling is toen opgericht en we hebben toen onze wensen op een rijtje gezet en die kenbaar gemaakt bij het Bestuur.
In die tijd waren er landelijke regels over het nachtvissen, dat was alleen toegestaan op bevlot en bevaarbare wateren (kanalen, rivieren en het IJsselmeer) in de maanden Juni, Juli en Augustus.
Al snel werd ons duidelijk dat, om er wat vaart in te krijgen, er iemand toe zou moeten treden tot het Bestuur.
Dat heb ik toen maar gedaan en we gingen op zoek naar een mogelijkheid om het nachtvissen te verruimen en het vissen met 3 hengels mogelijk te maken, die werd gevonden door een officiële aanvraag te doen bij het Ministerie van Landbouw en Economische Zaken.
Daar ging natuurlijk weer een tijd overheen maar uiteindelijk kregen we de officiële toestemming om op het Wilhelminakanaal het hele jaar door te mogen nachtvissen en 3 hengels werd ook toegestaan.
Een paar jaar later kwamen de Nachtvis- en 3e hengel-zegel uit, de Ruischvoorn heeft toen bedongen dat het nachtvissen en de 3e hengel op het kanaal exclusief voor onze leden zou blijven, zo niet, dan zouden we het water uit de Landelijke Lijst van Ingebrachte Wateren halen.
Het zou toch raar zijn als ze jaarlijks zouden moeten gaan betalen voor iets wat ze al gratis hadden.
Daarna zijn we gaan kijken naar nog meer mogelijkheden om s `nachts te mogen vissen.
De Oostplas en de Surfplas hadden ieder een pachtovereenkomst die iedere 6 jaar wordt vernieuwd.
Daar hebben we in op kunnen laten nemen dat nachtvissen en 3 hengels zijn toegestaan.
De Stadswateren (alle wateren op grond van de Gemeente Tilburg) heeft een pachtovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Hierin is opgenomen dat het vissen is toegestaan van 1 uur voor zonsopkomst tot 2 uur na zonsondergang, dat kon dus niet gewijzigd worden.
De Lange Jan wordt particulier gepacht.
Maar gezien de ligging en het feit dat dit water maar 1 hectare groot is hebben we op dit water het nachtvissen niet toegestaan, dit zou meer ellende brengen als plezier en handhaven door ons zou ondoenlijk zijn.
Gezien de huidige staat van dit water is dit zowiezo niet meer interessant, zie https://ruischvoorn-tilburg.nl/de-lange-jan-hoe-nu-verder/
De Leemputten te Biezenmortel wordt gepacht van het Brabants Landschap en die staan het nachtvissen in dit natuurgebied niet toe.
En dan het laatste water, de Leemputten te Esbeek.
Dit water is eigendom van de Ruischvoorn.
Daarom vinden wij dat het voor alle disciplines van visserij toegankelijk moet zijn.
Dat zou dus ook een hoop problemen opleveren als we nachtvissen zouden toestaan en handhaven met die paar vrijwillige controleurs die we hebben zou ondoenlijk zijn.
Alle wateren waarvan de Ruischvoorn het visrecht heeft zijn nu de revue gepasseerd en meer mogelijkheden zijn er dus niet.
Ik wil speciaal de bovengenoemde pioniers, alsook alle leden die bij de Karperafdeling zijn betrokken geweest hartelijk danken voor hun inzet, zonder jullie hadden we dit nooit bereikt.
Fons Jonkers
Voorzitter K.E.H.V. de Ruischvoorn