Verslag Jeugdkarperweekend 2019

25 juni 2019 in Karper

Het jeugdweekend zit er weer op en wat hebben we weer genoten. Op vijver 1 werd gestreden voor het EK ticket van België en op vijver 2 voor het EK ticket van Nederland.

Laten we beginnen met wat overal getallen en statistieken

70 vissen–64 spiegelkarpers–5 schubkarpers–1 graskarper
90% spiegelkarper–8% schubkarper–2% graskarper
636,28 kg totaal gewicht–9,1 kg gemiddeld gewicht

We kunnen hier een aantal dingen uit opmaken en dat is het volgende: het oude record is wederom gesneuveld dit record stond op 568,2 kg–er zit een stijgende lijn in het gemiddelde gewicht dit stond vorig jaar op 8,7 kg.

Vijver 1

Vijver 1 was helemaal los en er werd de eerste nacht al gelijk goed gevangen. Iedereen had vis op vijver dus voor ons was dat gedeelte al geslaagd. Er zijn altijd stekken die er boven uit steken in een wedstrijd. Een mooi voorbeeld is stek 4, hier werden 12 vissen gevangen alleen de gewichten waren niet in hun voordeel waardoor ze net buiten de prijzen vielen.

Op zaterdag door de dag heen werd er nog altijd goed vis gevangen, we zagen daar echter wel dat stek 1 uit ging lopen en hun koppositie steeds verder verstevigde. Het is 16:30 en alle lijnen werden binnen gedraait want het was immers diner tijd. Een frietkar stond te wachten op de deelnemers begeleiders en natuurlijk de weegploegen. De honger werd snel gestild want de vissers wilden maar 1 ding en dat is vissen. Toch moesten we wachten tot 22:10 voor de eerste vis zich weer kwam melden. Dit was echter wel het startschot voor een doldwaze nacht, 12 vissen moesten gewogen worden.

Op zondag gaan ze gewoon lekker door waar dat ze mee bezig zijn, Echter is er wel 1 verschil. Daar waar stek 1 de koppositie uitbreiden en verstevigde ging stek 2 ook plots lopen. Stek 2 loopt uit op stek 3 (die streden om plaats 2-3), en loopt tegelijkertijd ernstig in op stek 1. ongeveer 2 uur voor einde van de wedstrijd bedraagt het verschil nog maar 19 kilo. 2 vissen van 10 kilo + zou ze plots door stoten naar plaats 1. Stek 1 voelde de adem in hun nek maar wisten nog een aantal vissen te landen.

12:00 einde wedstrijd, Sam Claes Raf Segers onder begeleiding van Patrick Crols weten de wedstrijd te winnen met 140,79 kg. Nogmaals van harte gefeliciteerd .

Op plaats 2 eindigde Laurens en Stef met 109 kg
Op plaats 3 eindigde Joren en Mauro met 78,64 kg.

vijver 2

vijver 2 was alles behalve los, daar waar normaal redelijk vis wordt gevangen is behoorlijk stil er waren hier slechts 4 vissen gevangen. Stek 8 had zich gelijk goed gepositioneerd aangezien er 3 van de 4 vissen bij hun waren geland.

Daar waar het zaterdag ochtend op de hele vijver stil blijft weten ze op stek 8 nog een 2 tal vissen bij te vangen. Vroeg in de middag wordt er met een drone over de vijver gevlogen en dan wordt er een hoop duidelijk. De vissen op vijver 2 zitten tegen de paai aan en denken dus aan heel iets anders dan eten. Toch wordt 1 uur voor het diner op stek 10 nog 1 vis gevangen maar stek 8 blijft niet achter want ook zij vangen direct een vis er achter aan. Het is 16:30 dus alle lijnen worden in gedraaid en het diner kan beginnen.

Na het diner wordt er vol vertrouwen alles weer op scherp gelegd. Tot nu toe hebben slechts 2 stekken vis maar je hoort niemand klagen. Alle deelnemers hebben het uitstekend naar hun zin. In de avond weet stek 10 nog een vis te landen. Even daarna weet ook stek 6 hun eerste vis te strikken. Tot aan het ontbijt weet stek 10 nog een 5 tal vissen te landen daar waar stek 8 compleet stil valt. Stek 10 nadert stek 8 tot op 0,88 kg.

Je voelt de spanning aan alle kanten. Iedereen houd stek 8 en 10 met arendsogen in de gaten. Wat gaat er gebeuren pakt iemand nog een vis of blijft alles zoals het nu is? Een leuke bijkomstigheid is dat deze stekken tegenover elkaar liggen. De deelnemers kunnen dus ook precies zien wat er gebeurd bij de ander. Met nog 1 uur te gaan is de hartslag van deze deelnemers dan ook bijna te horen op het basiskamp. Dan gebeurd er iets op stek 8, actie!! De hartslag gaat nog een standje omhoog maar helaas bij het binnen draaien merken ze dat het een zeelt is.

Balen op stek 8 vreugde op stek 10.

15 minuten voor het einde van de wedstrijd weet stek 8 toch nog een vis te vangen. De vreugde is groot ze staan immers weer 9 kilo los. Je ziet de spanning van de gezichten afglijden en plaats maken voor een grote glimlach. Dit kan niet meer stuk met nog 10 minuten te gaan. Maar dan toch “actie” op stek 10. Zolang de vis niet in het net ligt is er nog hoop, maar zodra de vis geschept is er alleen nog maar ruimte voor vrees. De hoorn heeft al geklonken dus tijd voor revanche is er niet meer. Op stek 10 staan ze al te dansen maar de vis moet nog gewogen worden. Meer dan 9 kilo en stek 8 is in de laatste minuten hun koppositie kwijt en gelijk de wedstrijd verloren. De weegklok stopt op 11,48 kg waardoor stek 10 over stek 8 klimt en de wedstrijd alsnog wint met slechts 2,48 kg verschil. Zowel de verbazing als vreugde is groot op stek 10 daar waar op stek 8 vooral verslagenheid en verdriet overheerst.

Pepijn de Korte en Yme van den Brand winnen onder begeleiding van Jeffrey Hendrixk op vijver 2 met 88,58 kg, nogmaals van harte gefeliciteerd
op plaats 2 eindigen Brandon en Robin met 86,1 kg
op plaats 3 eindigen Stan en Daan met 9,74