Calamiteit Lange Jan

13 november 2019 in Visstandsbeheer

Dinsdag 12 november ging het weer eens mis op de Lange Jan, karpers en baarsjes lagen naar lucht te happen en sommige karpers lagen al versuft in de kant.

Tijd om in actie te komen, met een aantal vrijwilligers hebben we de suffe karpers geschept en overgezet naar het nabijgelegen kanaal, in totaal 9 stuks en 2 dode karpers uit het water gehaald.

Op woensdagmiddag nog een keer de vijver gecontroleerd, door de regen was het water inmiddels behoorlijk ontgast van het schadelijke H2S gas en waren er al een stuk minder naar lucht happende karpers te zien.

Nog 2 karpers eraf geschept en in het kanaal gezet, 1 dode spiegelkarper eruit gehaald.

Ook nog twee flinke palingen gevangen die zich ook duidelijk niet lekker voelden.

Grote dank aan iedereen die zich hier voor in hebben gezet!

Wat speelt er daar op dat water?

Het is een diep water en er ontstaat daar iedere zomer een spronglaag, het koude water zakt naar de bodem en het is daar dan zeer zuurstofarm.

In het najaar als de temperatuur van de bovenlaag in de buurt komt van die van de onderlaag gaan deze waterlagen mengen met een flinke dip in het zuurstofgehalte.

Ook komen er dan afvalstoffen vrij uit de sliblaag, met name H2S, een gas dat stinkt naar rotte eieren.

Dit gas heeft de eigenschap dat het zich hecht aan de hemoglobine in het bloed van de vis waardoor ze bijna geen zuurstof meer op kunnen nemen.

We weten dat dit zich ieder jaar kan voordoen, en dat we dit water dus ook nooit meer op de rit kunnen krijgen.

In het verleden hebben we pogingen gedaan om de sliblaag aan te pakken met coccolietenkrijt, dat heeft niet gewerkt omdat er op de bodem bijna geen zuurstof is en de bacteriën die de sliblaag om kunnen zetten kunnen daar hun werk niet doen.

We vinden het bijzonder jammer dat dit voor vele Tilburgse vissers belangrijke water niet meer kunnen herstellen in de oude glorie.

We pachten dit water en daardoor zijn de mogelijkheden om er wat aan te doen zeer beperkt.

Baggeren zou heel goed zijn voor dit water maar is onbetaalbaar.

Verondiepen is ook geen optie, als je er grond in brengt komt de sliblaag die gigantisch is boven op de aangebrachte grond te liggen omdat dit lichter is.

Dus eigenlijk zijn er geen maatregelen om dit water weer te herstellen, we moeten dan ook de keuze maken dat we er geen vis meer bij gaan zetten, dat is zinloos als je er ieder jaar een aantal af moet gaan scheppen.