Calamiteiten Melden     

 

nbanner3.jpg

Ja, je leest het goed, een spiegelkarperproject gaat worden gestart op de Lange Jan dit najaar.

De Lange Jan is eigenlijk altijd een karperwater geweest en dat willen we er dan ook weer van gaan maken, dat betekent niet dat we er geen andere vissoorten uit gaan zetten, maar het karakter is een karperwater.

Na de vissterfte en de nooduitzettingen van karpers op het kanaal  op 17 november 2011 is de put zo goed als visloos op dit moment, het heeft een tijd geduurd maar nu zijn de waarden van het water weer normaal, er zou weer vis kunnen worden uitgezet.

Maar de viskwekers kunnen geen vis meer leveren, dus wordt er nu geen vis uitgezet.

Maar het uitzetten van vis met stijgende watertemperaturen is ook niet zonder risico`s dus misschien is het wel beter zo.

Dat geeft ons wel de gelegenheid om de waterkwaliteit in de gaten te houden en de najaarsomslag van het water, wat vorig jaar misschien wel een van de mogelijke oorzaken was waardoor het mis ging, te volgen vòòrdat er vis op zit!

Ook kan de VBC wellicht nog verbeteringen aanbrengen voor een succesvol herstel.

Dit najaar wordt de Fontys vijver afgevist omdat die gebaggerd wordt, de bedoeling is om de gevangen vis dan uit te zetten op de Lange Jan.

Ter plekke zal dan worden bepaald wat er overgezet gaat worden naar de Lange Jan, want we hebben er geen flauw idee van wat daar allemaal rondzwemt.

Gelijktijdig met de uitzetting van de projectspiegels op het kanaal zullen er op de Lange Jan ook 60 worden uitgezet, ook proberen we een stuk of 20 mooie schubkarpers uit te zetten voor de diversiteit op het water.

De projecspiegels zijn dan tevens een goede graadmeter voor de groei van de vis en een verantwoord uitzettingsbeleid voor de toekomst van het water.

Dus het is nog even geduld hebben, maar we gaan bezig aan het herstel van de Lange Jan, een schitterend water dat het verdiend om weer op de viskaart te worden gezet!

IMG_6715.jpg

Website: Zegenrijk